WordPress vs. Egyedi weboldal – Melyik a jobb?

Erika Csorba

December 4, 2020

Az egyik legelső kérdés, ami biztosan felmerül egy weboldal fejlesztés kezdetekor, hogy nyílt forráskódú (pl. WordPress) vagy egyedi megoldást alkalmazzunk a kivitelezéshez?! Mindkét út jó lehet, viszont nagy körültekintéssel kell kiválasztanunk a megfelelő megoldást, üzleti igényeinket és a leendő oldalhoz kapcsolódó céljainkat figyelembe véve.

Ebben a cikkben azt tárgyaljuk, hogy mi lenne céged számára a legjobb választás: egy WordPress alapú vagy egy egyedi motorra épülő weboldal fejlesztése. A megfelelő döntéshez szükség van a WordPress jó és rossz oldalainak áttekintésére is.

Mik a WordPress alapú weboldal előnyei?

A WordPress a legelterjedtebb tartalomkezelő rendszer, mely PHP és MySQL alapokon nyugszik. A statisztikák szerint a weboldalak 35%-a WordPress alapú. Számos oka van ennek. 

Gyorsan létrehozható vele egy egyszerű, managelhető tartalmú weboldal. Kétségtelen, hogy a WordPress mellett szóló legerősebb érv, hogy gyakorlatilag pillanatok alatt létrehozható vele egy weboldal.

A WordPress egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer.

A nyílt forráskód (open source) előnye, hogy az szabadon másolható, módosítható és terjeszthető. Ez azt jelenti, hogy ha valaki, valahol lefejlesztett egy modult, és nyilvánossá tett, azt mintegy építőkockaként használva beépítheted Te is a weboldaladba.

Költséghatékony weboldalfejlesztés

A fent említett, már létező kódsoroknak köszönhetően nem csak időt, de pénzt is spórolhatsz. Akár fejlesztő nélkül is felépíthető egy WordPress weboldal, ami jelentősen csökkenti a költségeket. Ezzel szemben egy teljesen egyedi megoldás fejlesztése hónapokat vesz igénybe, ami milliós kiadást jelenthet. Természetesen nem ugyanakkor, és nem ugyanarra jó a kettő.

Egyszerű webes arculatot építhetsz

Rengeteg ingyenes és fizetős sablon áll rendelkezésre. Ezek szabadon módosíthatóak, testreszabhatóak, ha valami hasonló, de nem pont ugyanilyenre van szükség. Az olyan sablonok, mint például a Divi, lehetővé teszik, hogy kedved szerint, “drag and drop” módon alakítsd a weboldal kinézetét, és már egy majdnem kész megoldásból indulhatsz ki.

Egyedi funkciókat adhatsz oldaladhoz az ingyenes vagy a fizetős bővítmények (plugin-ek) segítségével

Ezek a bővítmények olyan kódsorok, melyek 1-1 funkciót tartalmaznak. Ilyen kódsor lehet például egy webshophoz szükséges bővítmény (Woocommerce), fordító vagy analitikai plugin.

Az adott rendszer fejlesztését bárki tudja folytatni, egyetlen fejlesztőtől vagy fejlesztő csapattól sem függsz. Mindemellett az admin felület használata könnyen megtanulható, az egyszerű tartalomkezelő funkciók jól érthetőek.

A WordPress oldal funkcióinak bővítésére is van lehetőség

Egyedi tartalomépítő alkalmazások építhetők rá (pl. BeaverBuilder) a bonyolultabb layout-okhoz.

A bővítmények segítenek az alap SEO (keresőoptimalizációs) beállításokban

Ilyen bővítmény a YOAST, mely a legnépszerűbb és talán a legjobb választás. Ennek segítségével könnyen optimalizálhatjuk a weboldalt. A fókusz kulcsszó megadása után a piros és sárga jelek mutatják, hogy még dolgoznod kell a SEO-n, míg a zöld jel szabad utat mutat a publikálásra.

yoast plugin

WooCommerce bővítmény által webshopok létrehozására is alkalmas.

Mint már említettem, webáruházak létrehozására is van lehetőség. A Woocommerce plugin által a termékek feltöltésétől kezdve, a beépített fizetési rendszerekig, szinte minden a rendelkezésedre áll, hogy az árusítást az elejétől a végéig le tudd vezényelni.

Mik a WordPress rendszer hátrányai?

A felsorolt pluszok miatt jogosan merül fel a kérdés, hogy ha a WordPress ennyire szuper megoldás, miért nem használja azt mindenki. A legfőbb ok az egyedi igényekben keresendő.

Nagyon egyedi funkcionális elvárásoknak nem felel meg. Vagy csak nehezen.

A kész szoftvermegoldások már meglévő, általános problémákra adnak választ. Csak generális, gyakran igényként felmerülő funkciókkal ellátott weboldalt lehet a sablonok segítségével könnyen felépíteni.

Vállalatirányítási és (ERP), ügyfélkezelési (CRM) rendszerek létrehozására nem alkalmas

Komplikált, robosztus, bonyolult üzleti logikát használó weboldalt nem lehet létrehozni WordPress sablonok segítségével. Vagy csak jóval költségesebben, mintha egyedi alapokra építenénk. Ehhez back-end és front-end fejlesztőkre is szükség van, akik az egyedi rendszer logikáját megtervezve fejlesztik le az egyedi megoldást. 

Webalkalmazások létrehozására nem ideális.

A WordPress-t nem web appok fejlesztésére találták ki. Akárcsak az üzleti webfejlesztések esetében, a webalkalmazásoknál is az egyedi funkciók adják a megoldás lényegét.

Extra költségek jelenhetnek meg

Az a tévhit kering, hogy a WordPress teljesen ingyenes. Ezzel szemben olyan kiadásokkal kell számolni, melyek egyedi fejlesztés során fel sem merülnek.

  • Bővítmények díjai
  • Sablon díja
  • Havi fejlesztői támogatás költsége
  • Erőforrásigényesebb hosting többletköltsége

Szakértői támogatás nélkül kockázatos üzemeltetni egy WordPress oldalt 

Az alaprendszer verziókövetése elengedhetetlen, de sok plugin sem követi a core verziót így azok elavulttá válhatnak. Az elavult és nem támogatott bővítmények biztonsági kockázatot jelentenek, könnyen feltörhetőek, az adatok ellophatóak. Az elavult alaprendszer maga szintén veszélyforrás lehet ebből a szempontból.

Mindemellett a nyílt forráskód is tartogathat meglepetéseket. A kétes eredetű pluginek biztonsági résein keresztül a hackerek könnyen bejuthatnak a rendszerbe, és komoly problémákat okozhatnak. Szakértői támogatással, folyamatos odafigyeléssel ez a kockázat minimalizálható.

Egyedi, speciális grafikai megoldásokat nem, vagy csak nehezen lehet beépíteni

A sablonok rugalmassága grafikai szempontból is véges. Ha különleges dizájnra vágysz vagy funkciókra, nem csak grafikusra, de komoly tapasztalattal rendelkező front-end fejlesztőre is szükséged lesz.

Webshopok esetén a 3rd party plugin-ek száma korlátozott

Fizetési és szállítási módok esetében nem mindenre van kész megoldás. Ha nem tudsz alkalmazkodni a lehetőségekhez, fejlesztői segítségedre lesz szükséged. 

A bővítmények lassítják a weboldalt

Minél több plugin-t használsz, annál lassabb lesz az oldal, ezzel rontva az SEO-t és a felhasználói élményt. Éppen ezért, az aranyszabály az, hogy annyira kevés bővítményt használj, amennyire csak lehet. 

A WordPress korlátai vs pénzügyi korlátok

Amikor arról kell döntened, hogy weboldalad WordPress alapú vagy egyedi legyen, azt kell mérlegelned, hogy milyen akadályokkal kell szembenézned.

Ha egyedi funkciókra van szükséged, hosszú távon mindenképpen egyedi webes megoldást javaslunk. Ha egy egyszerűbb oldalt szeretnél és még a rendelkezésre álló büdzsé is limitált, a WordPress lesz a számodra megfelelő rendszer.

Szeretnéd tudni, hogy mennyibe kerül a webes fejlesztés? Olvasd el cikkünket, hogy megtudd mik azok a tényezők, melyek az egyedi webfejlesztés árait befolyásolják. 

Szeretnél még hasonló tartalmat olvasni a jövőben?

Ha tetszett cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre!